Tech Summit toont mogelijkheden van slimme logistiek

18/06/2024

Tech Summit toont mogelijkheden van slimme logistiek

Begin juni mochten we digitaal zo’n 150 deelnemers verwelkomen op de vierde editie van de Tech Summit. Verschillende sprekers uit de industrie en de academische wereld wierpen hun blik op de mogelijkheden van slimme logistiek.

Smart logistics in de haven

Michiel Valee van Dockflow ging dieper in op container tracking en toonde hoe belangrijk data in de maritieme sector is. Hij gaf aan dat de data en logistiek aanwezig is in on

ze haven maar dat we nu moeten werken naar inzichten.

Casimir Morobé van Toqua toonde op zijn beurt hoe zijn bedrijf het brandstofverbruik in de industrie tracht te verlagen met behulp van slimme logistiek.

Aansluitend sprak Kenneth Sörensen, professor aan de Universiteit Antwerpen, dat er meer en meer wordt vervoerd maar dat er nog steeds te veel ‘lege’ kilometers worden afgelegd. Om dat probleem te tackelen, is een duurzame samenwerking tussen de bedrijven nodig. Hij gaf ook aan dat de universiteit met haar bevindingen ook graag valorisatie in de praktijk wil vinden. Daarvoor moeten we een brug leggen tussen de academische wereld en de industrie.

Smart logistics in de distributie

Stijn Wouters van Dematic belichtte de nieuwste technologieën binnen automatisatie. Auto store, autonomous mobile robots en pallet shuttles zijn nieuwe toepassingen met veel voordelen.

Filip De Neve van Becton Dickinson vertelde hoe BD ondertussen al meer dan 20 jaar slimme logistiek in hun bedrijf toepast. Samen met Roel Gevaers, professor aan de faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie van de Universiteit Antwerpen, besprak hij de trends en toepassingen binnen bedrijven tijdens het panelgesprek. Beiden gaven ze aan dat slimme logistiek niet noodzakelijk jobs wegneemt. Vaak gaat het over jobs die moeilijk in te vullen geraken. Het belang van een link tussen de academische wereld en de industrie werd ook door hen nogmaals benadrukt.

Smart logistics in het productieproces

Het nieuwe, efficiëntere productieproces bespraken we nadien met Gijs Hoppenbrouwers, medeoprichter van Twikit en Jouke Verlinden, professor bij het departement Productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen. Zij zien veel mogelijkheden in 3D-printing.

Silvia Lenaerts vicerector Valorisatie & Ontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen sloot als laatste de Tech Summit af. Zij gaf aan dat het bij valorisatie belangrijk is om uit de comfortzone te stappen en vond dat er moest gekeken worden naar partnerships omdat één van de typische uitdagingen van slimme logistiek de vaste contracten zijn.

Dat er heel veel mogelijk is op het vlak van slimme logistiek is na deze Tech Summit meer dan duidelijk geworden en dat de samenwerking tussen alle partijen daarbij van groot belang is, staat ook vast.

Heel erg bedankt dat u erbij was.

Herbekijk hier de volledige livestream.

Het videoverslag

Bekijk hieronder het uitgebreide videoverslag van deze boeiende namiddag.

Tech Summit: smart logistics from voka_kvkaw on Vimeo.

Het fotoverslag