Student-ondernemers trekken Europa in

20/04/2024

Student-ondernemers trekken Europa in

Student-ondernemers krijgen voortaan nog extra kansen op de Universiteit Antwerpen. Dankzij INNO4YUFE kunnen ze hun ondernemingszin aanscherpen in een Europese context, met een accelatorprogramma voor veelbelovende start-ups als kers op de taart.

Samen met negen buitenlandse universiteiten maakt UAntwerpen deel uit van de YUFE-alliantie. YUFE, wat staat voor ‘Young Universities for the Future of Europe’, wil uitgroeien tot de eerste volwaardige Europese universiteit.

“De alliantie biedt heel wat voordelen en kansen voor onze studenten en medewerkers”, vertelt prof. Silvia Lenaerts, vicerector Innovatie en Valorisatie op UAntwerpen. “Een nieuw project binnen YUFE focust op student-ondernemers en innovators: met INNO4YUFE willen we de drempels voor ondernemende studenten wegwerken en tegelijkertijd de rol van universiteiten als lanceerplatforms voor loopbaantrajecten richting ondernemerschap versterken.”

Uniek programma

UAntwerpen en de stad Antwerpen stimuleren de ondernemingszin bij studenten al vele jaren op meerdere manieren. Zo is er het statuut van student-ondernemer en de werking van TAKEOFFANTWERP. Lenaerts: “Maar we kunnen nog meer doen, zowel richting studenten als richting onze onderzoekers. Daar gaan we volop op inzetten met INNO4YUFE: door de krachten te bundelen kunnen we ondernemende studenten en onderzoekers een uniek programma aanbieden en hen met veel expertise begeleiden.”

Ook Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland zet mee haar schouders onder het project, dat groen licht (en financiering) kreeg van de Europese Commissie. Gedelegeerd bestuurder Luc Luwel: “Dit initiatief past volledig in onze starterstrategie waarmee we in een eerste fase breed zaaien via Bryo-StandUp en Bryo-StartUp, onze coachingtrajecten op maat van beginnende ondernemers. Om dan in een volgende fase te voorzien in verdere begeleiding van succesvolle starters via het Bryo-ScaleUp-programma en het Accelero-programma voor scale-ups met meer dan 1 miljoen euro omzet. Met deze vier trajecten begeleiden we zo’n 250 starters per jaar.”

Klankbord is nodig

Binnen INNO4YUFE – de projectaanvraag werd door de Europese Commissie met de maximumscore bedacht – zal ook een internationale start-up community gerealiseerd worden. Ondernemende studenten en onderzoekers van de partneruniversiteiten zullen er van elkaar kunnen leren. Ze krijgen er ook ondersteuning bij het uitwerken van hun start-up. Lenaerts: “Start-ups met veel potentieel zullen doorgroeien naar het YUFE Acceleration Programma, een intensief trainingsprogramma van één week, afwisselend gehost door een van de partneruniversiteiten.”

De student-ondernemers op UAntwerpen kijken alvast uit naar het nieuwe initiatief. “Ik startte in augustus 2020 met Klub Kultuur”, vertelt Edith Leblanc. “We zijn gestart als een digitaal podium voor 50 jonge artiesten, vandaag werken we rond drie pijlers: een uitbreiding van het digitaal podium, een kennisbank rond ‘cultuur, jongeren en ondernemerschap’ en een multidisciplinair kunstenfestival. Het is voor mij heel waardevol om begeleiding te krijgen en in contact te staan met andere ondernemende jongeren. Zij worden automatisch een klankbord. Ik zie veel potentieel in dit YUFE-project: als jonge starter heb je zo’n duwtje in de rug echt wel nodig.”

https://yufe.eu

Vacature

In het kader van dit project zoekt het Departement  Onderzoek en Innovatie (ADOC)naar een voltijds (100%)  doctoraatsbursaal in het domein van Innovatie, Ondernemerschap en Kennistransfer bij universiteiten.

Meer informatie