UAntwerpen-onderzoeker wint Belgian Industrial R&D award voor luchtzuiveringstechniek

Door AntwerpSRL op 28/05/2015 - 08:11

Sammy VerbruggenBio-ingenieur Dr. Sammy Verbruggen wint de BiR&D PhD Award in de categorie Science&Technology. De wetenschapper bestudeert het gebruik van fotokatalysatoren voor luchtzuivering. Het doel van zijn onderzoek is het zuiveren van lucht met licht als enige energiebron.

“Zo hopen we onze aangepaste fotokatalysatoren optimaal te laten werken onder – gratis -zonlicht”, legt Verbruggen uit. “De processen aan de basis van de technologie zijn vrij abstract, maar ik vond het altijd boeiend om abstracte zaken te concretiseren. Binnen onze onderzoeksgroep DuEL (Duurzame Energie en Luchtzuivering) werken we trouwens zeer toepassingsgericht en proberen we dergelijk fundamenteel onderzoek een socio-economische invulling te geven.”

Verschillende visies
De jury selecteerde de kandidatuur uit meer dan 50 inzendingen. Verbruggen behaalde zijn dubbeldoctoraat simultaan aan UAntwerpen en KU Leuven. Voor zijn onderzoek werkte hij tevens samen met verschillende kennisinstellingen in binnen- en buitenland. Dat alles zorgde voor verschillende visies op het thema, wat een pluspunt bleek.  Verbruggen: “Bovendien hadden we oog voor de economische relevantie, ook een belangrijk criterium voor het winnen van de award. Het geheel kadert tevens in een hedendaagse thema: het verbeteren van de luchtkwaliteit.”

Industriële toepassingen
Momenteel wordt bekeken welke verdere toepassingen de technologie kan hebben in de industrie “We onderzoeken of het productieproces voor de katalysatoraanpassingen kan opgeschaald worden op een economisch rendabele manier. In dat geval is ons onderzoek relevant voor verschillende katalysatorproducenten. Ook bekijken we hoe we fotokatalytische luchtzuiveringssystemen kunnen integreren in bestaande installaties. Ik denk daarbij aan ventilatiesystemen, airco’s of hete-lucht-verwarmingselementen.”
Verbruggen is alleszins zeer vereerd dat een jury bestaande uit academici én topindustriëlen hem als winnaar heeft gekozen. “Het is een prachtige erkenning voor onze onderzoeksgroep.”

Over BiR&D
BiR&D (Belgian industrial Research & Development board) is een vereniging zonder winstgevend doel, die internationale industriële bedrijven met een belangrijke R&D activiteit in België samenbrengt.  Jaarlijks worden er awards voor multidisciplinair onderzoek uitgereikt aan jonge doctoraatsstudenten die tijdens hun onderzoekswerk blijk hebben gegeven van samenwerkingen over de grenzen van diverse onderzoeksdomeinen heen, op thema’s met een groot maatschappelijk en economisch belang.
Ook vorig jaar werd een BiR&D-award gewonnen door studenten van UAntwerpen.

Info: https://www.uantwerp.be/en/rg/duel/