UAntwerpen helpt mee nieuwe vaccins ontwikkelen

Door AntwerpSRL op 21/04/2015 - 10:35

VaxinfectioDinsdag 21 april lanceert Vlaams minister Jo Vandeurzen ‘Flanders Vaccine: Building Partnerships in Vaccine related R&D’, een innovatieplatform voor kenniscentra, bedrijven en organisaties actief in het onderzoek naar en de ontwikkeling van vaccins. 

“Flanders Vaccine moet maximale synergie creëren tussen de academische en industriële actoren in het domein van infectieziekten, immunologie en vaccinologie, om zo innovatie in vaccinontwikkeling te stimuleren.”

België heeft een sterke reputatie als het gaat om de ontwikkeling van vaccins. “Niet alleen in het verleden, ook vandaag speelt België een vooraanstaande rol in de ontwikkeling van vaccins. Denk maar aan vaccins tegen hepatitis B, hepatitis A, humaan papillomavirus en, recenter, tegen ebola”, zegt prof. dr. Pierre Van Damme (VAXINFECTIO, Universiteit Antwerpen). Die nieuwe ‘vaccin-golf’ is toe te schrijven aan de enorme vooruitgang de laatste jaren op het gebied van biotechnologie en op nieuwe inzichten in infectieziekten en immunologie. België levert daartoe een belangrijke bijdrage, zowel op het vlak van humane als veterinaire geneeskunde. Daarnaast staat ons land sterk in klinisch onderzoek. Zo behoort België bij de landen met het grootst aantal klinische studies per inwoner. Vijf van de top 100 geneesmiddelen wereldwijd werden ook ontwikkeld in België.

In Flanders Vaccine brengen VAXINFECTIO (UAntwerpen), PROVAXS (UGent), FlandersBio, BioMaric en BIOMED & LifeTechLimburg (UHasselt) hun kennis en knowhow samen, om zo innovatie op het vlak van vaccinontwikkeling (verder) te stimuleren. “Het vormen van zo’n multidisciplinair netwerk van kennis- en onderzoekscentra, farma- en biotechnologiebedrijven laat ons toe om sneller en efficiënter in te spelen op trends en ontwikkelingen”, aldus de partners.

Het project moet niet enkel innovatie en economische ontwikkeling stimuleren, maar ook een bijdrage leveren aan de huidige uitdagingen in de gezondheidszorg. Inzetten op vaccinontwikkeling past in dat verband ook binnen de doelstellingen van het Vlaams gezondheidsbeleid, dat sterk gericht is op gezondheidsbevordering en ziektepreventie.

Samenwerking leidt tot successen

“Nieuwe inzichten en technologieën vertalen in innovatieve producten, kan enkel indien partners met uiteenlopende expertises intens samenwerken”, zegt Wendy Hansen, projectcoördinator van het innovatieplatform. Eén van de beoogde resultaten is dan ook het beter vervlechten van humaan en veterinair onderzoek en ontwikkeling om kruisbestuivingen tussen beide sectoren te laten plaatsvinden. “BIOMED en LifeTechLimburg steunen Flanders Vaccine ten volle en zetten middelen in omdat het platform een belangrijke bouwsteen kan worden in het ecosysteem rond de Limburgse lifesciences en healthcare”, aldus prof. dr. Piet Stinissen, voorzitter van LifeTechLimburg.

Flanders Vaccine is opgericht uit een samenwerkingsverband tussen FlandersBio, BioMaric, PROVAXS (Universiteit Gent), VAXINFECTIO (Universiteit Antwerpen), BIOMED & LifeTechLimburg (Universiteit Hasselt), en opereert vanuit BioVille, de Limburgse lifesciencesincubator. 
http://www.flandersvaccine.be