Spin-off icometrix krijgt CE-marking voor software

Door AntwerpSRL op 31/03/2015 - 09:08

logo_icometrix

icometrix, spin-off van UAntwerpen, kreeg de felbegeerde CE-markering voor de software MSmetrix. Met die software kunnen artsen het hersenvolume en de hersenletsels van patiënten met multiple sclerose (MS) meten.

Dergelijke metingen werden al toegepast  voor onderzoeksdoeleinden en klinische studies, maar waren nog niet beschikbaar voor de klinische praktijk. Dankzij de CE-goedkeuring van MSmetrix, kunnen neurologen en radiologen deze metingen nu ook ontvangen voor hun individuele patiënten  en gebruiken om de therapie voor een individuele patiënt te optimaliseren.

MSmetrix meet zowel hersenvolume en veranderingen daarvan als volume van hersenletsels op basis van een standaard MRI scan. De meetresultaten worden samengevat in een online verslag waarin de vergelijking gemaakt wordt met zowel de waarden van een gezonde populatie als eerdere scans van dezelfde patiënt. Deze metingen helpen artsen om de progressie van hun patiënten met Multiple Sclerose beter te beoordelen en om de therapie te optimaliseren.

Zowel neurologen als radiologen heten de nieuwe software-as-a-service van harte welkom. “Het analyseren van MRI-scans met het menselijk oog vereist scrollen door verschillende sets van beelden, welke een 2D weergave van 3D-structuren vormen. Daarom is het beoordelen van hersenvolume en MS  hersenletsels moeilijk en tijdrovend ; de meeste radiologie rapporten zijn beschrijvend en bieden geen kwantitatieve informatie”, zegt neuroradioloog Prof. Paul M. Parizel van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en vice-voorzitter van de European Society of Radiology.  “Geautomatiseerde software kan zeer snel uiterst nauwkeurige metingen opleveren. Dit vormt  een significante verbetering van de klinische follow-up van MS. Samen met de expertise van radiologen en neurologen, zorgen deze nauwkeurige metingen voor betere beslissingen in verband met de behandeling voor elke individuele patiënt,” vervolgt prof. Parizel.

“MS is niet enkel een  inflammatoire aandoening, er is ook een sterke neurodegeneratieve component”, vervolgt Prof. Barkhof, neuroradioloog van de VUMC in Amsterdam en wereldwijd expert in MRI van MS. “In dit verband zijn  hersenvolumeverlies en meer specifiek  het volumeverlies van de grijze stof in individuele MS-patiënten relevante biomerkers voor het ziekteverloop. Objectieve metingen van de MRI-scans van de hersenen kunnen leiden tot een meer persoonlijke en meer evidence-based zorg voor MS-patiënten”, aldus prof Barkhof.

MS is een erg heterogene ziekte en het is erg moeilijk om te voorspellen hoe de ziekte in een individuele patiënt zal evolueren”, legt Dr Wim Van Hecke uit, mede-oprichter van icometrix. “Daarom is het een moeilijke taak voor MS neurologen om te beslissen welke behandeling de beste optie is voor elk van hun patiënten. Slim gebruik van MRI-beelden kan ons helpen om de nodige antwoorden te vinden. Het doel van MSmetrix is dan ook om inzicht te bieden in de hersenen van elke individuele patiënt, om het ziekteverloop beter in te schatten en uiteindelijk, door meer optimale behandeling, het leven van de personen met MS gevoelig te verbeteren”, concludeert dr. Van Hecke.

In de nabije toekomst, zal icometrix deze hersenmetingen ook aanbieden voor andere aandoeningen, zoals epilepsie, hersenbloedingen, dementie, de ziekte van Parkinson enz.

Naast de CE-markering, wacht icometrix ook op de FDA-goedkeuring voor MSmetrix. Die zal deuren openen voor icometrix in de klinische praktijk in de Verenigde Staten. Daarom hebben ze in maart hun eerste Amerikaanse kantoor geopend in Boston. icometrix werd pas vier jaar geleden opgericht. Inmiddels is het uitgegroeid tot een internationaal team van 20 medewerkers. Met hun diepgewortelde  achtergrond in de onderzoekswereld en door hun start als “spin-off” bedrijf van de KU Leuven, Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, volgden samenwerkingen met onderzoeksgroepen van over de hele wereld vanzelf. Hun internationale ingesteldheid in combinatie met hun uitzonderlijke groei blijft niet onopgemerkt. Ze zijn net verkozen als snelst groeiende starter in Vlaanderen door Trends.be.

http://www.icometrix.com