Software kan nu veel sneller getest worden

Door AntwerpSRL op 26/02/2015 - 10:10

computerWist u dat een internetreus als Amazon gemiddeld om de 11,6 seconden haar software vernieuwt? Het testen van die nieuwe software is heel arbeidsintensief en vergt veel tijd. Daar hebben onderzoekers van UAntwerpen en VUB iets op gevonden;

Snel, sneller, snelst is een adagium dat zeker geldt in de wereld van de informatica. Bedrijven als Google, Amazon en Facebook hebben hun productiecyclus zo opgezet dat de allernieuwste versie van hun software verschillende malen per dag wordt uitgebracht.

“Dat gaat soms erg ver”, vertelt Serge Demeyer, prof informatica op UAntwerpen. “Zo wordt het geheel aan software dat Amazon ontwikkelt gemiddeld elke 11,6 seconden vernieuwd. Op die manier brengen ze allernieuwste functionaliteiten zo snel mogelijk bij de (web)gebruiker. Maar de medaille heeft een keerzijde: software moet uitvoerig getest en geanalyseerd worden om mogelijke fouten in de kiem te smoren, en dat is vaak ontzettend rekenintensief. Door die ultrasnelle cycli is het in de praktijk onmogelijk geworden om alles uitvoerig te testen.”

Focus op de verschillen

De onderzoeksgroepen ANSYMO (UAntwerpen) en SOFT (VUB) komen nu met een oplossing op de proppen, met steun van het IWT (Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Techniek).

“Vandaag de dag wordt nieuwe software telkens in zijn geheel geanalyseerd en getest, ook al is er eigenlijk niet zoveel gewijzigd sinds de laatste versie”, legt Demeyer uit. “Wij concentreren ons op de verschillen tussen elke versie, die per definitie natuurlijk veel kleiner zijn. Hierdoor wordt het mogelijk om erg complexe softwareanalyses in een relatief korte tijd te laten ‘lopen’. Resultaat? Betere software, met meer functionaliteit en minder fouten.”

Op dinsdag 24 februari organiseerden de onderzoekers op de Campus Middelheim van UAntwerpen een evenement, waar professionals uit de brede informaticawereld kennis konden maken met de doorbraak op het vlak van softwareanalyse.