Provincie Antwerpen investeert in thuishaven ingenieurs

Door AntwerpSRL op 27/03/2015 - 12:58

Op Campus Groenenborger verrijst momenteel een nieuw gebouw voor de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van UAntwerpen. De universiteit maakt heel wat middelen vrij voor de nieuwbouw, net zoals de Provincie Antwerpen.

Industrieel ingenieur studeren in Antwerpen deed je tot 2014 op de Karel de Grote-Hogeschool of de Artesis Hogeschool. Sinds de integratie van de vierjarige hogeschoolopleidingen maakt de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen deel uit van de Universiteit Antwerpen. Op dit moment worden de ingenieurs in spe nog opgeleid in de al bestaande infrastructuur (Campus Paardenmarkt en Campus Hoboken).

Maar daar komt verandering in op korte termijn. “De universiteit investeert op Campus Groenenborger in Gebouw Z”, legt algemeen beheerder Bart Heijnen uit. “Die nieuwbouw maakt deel uit van een meerjarenplan infrastructuur voor onze buitencampussen. Gebouw Z wordt samen met de al bestaande campusgebouwen de nieuwe thuishaven voor de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. Het nieuwe gebouw zal onderdak bieden aan labo’s, bouwateliers, onderzoeksruimten, pc-klassen en burelen.”

Aan het gebouw, gerealiseerd door het bekende architectenbureau DMT (Driesen, Meersman, Thomaes), hangt een globaal prijskaartje van 19,5 miljoen euro. De Universiteit Antwerpen maakt zelf heel wat middelen vrij om de ingenieurs in spe vanaf het academiejaar 2016-17 een opleiding van topkwaliteit in een dito omgeving aan te kunnen bieden.

Ook de Provincie Antwerpen investeert in het project: op 26 maart besliste de provincieraad om twee miljoen euro subsidie toe te kennen aan het project. “Als provincie willen we  de problematiek van de  knelpuntberoepen aanpakken en jongeren aanmoedigen te kiezen voor opleidingen die voorbereiden op jobs in economische speerpuntsectoren als chemie, energie en de bouwsector. De schaarste aan ingenieurs is bekend. Denk aan de Kempense firma Tormans, winnaar van de Trends Gazellen 2015,  waar op dit moment 150 openstaande betrekkingen zijn voor ingenieurs. Als provincie willen we mee de verantwoordelijkheid opnemen door mee te investeren in het nieuwe gebouw.  Zo dragen we onze steen bij aan heel wat goed opgeleide ingenieurs voor de toekomst”, zegt Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie in de provincie Antwerpen.