Onderzoekers UAntwerpen duiken in ondernemerschap

Door AntwerpSRL op 12/05/2015 - 15:17

Artikel Deep DIBMeer dan 20 onderzoekers van UAntwerpen deden dit jaar mee aan de ‘Deep Dive Into Business’. Het driedaagse seminarie stoomde hen klaar voor het ondernemerschap.

“Onderzoekers ontwikkelen briljante technologieën en systemen. Daar zijn ze zeer sterk in. Hun ideeën naar de markt brengen, is echter niet altijd eenvoudig”, vertelt Christian Daman, hoofd van de Interface-dienst van UAntwerpen. Die dienst leidt onder andere onderzoekers op in ondernemerschap. “Het is onze doelstelling om toegepast onderzoek naar de markt te brengen. Dat kan in de vorm van een spin-off, maar ook door het verlenen van licenties op een nieuwe technologie of methodologie. Valoriseren van wetenschappelijk onderzoek wordt steeds belangrijker. Onderzoekers die met een ondernemersidee spelen, willen we daarom zo goed mogelijk begeleiden. Onze dienst vormt als het ware de brug tussen het bedrijfsleven en de academische wereld.”

Nieuwe formule
De Deep Dive vond voor het eerst plaats volgens een nieuwe, interactieve formule. Bijpassende locaties, interessante getuigenissen van bedrijfsleiders, … gaven de opleidingscyclus een extra dimensie. De eerste dag ging door in het huis van de ondernemende student: Take Off Antwerp_ , gelegen naast de stadscampus. Daarna was de Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland aan de beurt. Eindigen deden de onderzoekers in het Wetenschapspark UAntwerpen in Niel, waar ondertussen de nieuwe incubator wordt opgetrokken. “We stappen af van de klassieke formule. Deep Dive Into Business vindt niet plaats in een leslokaal ergens aan de universiteit. We willen de onderzoekers daadwerkelijk onderdompelen in het ondernemerschap door hen ook naar verschillende relevante locaties te brengen”, gaat Christian verder. “Ze moeten bovendien voor een groot deel zelf aan de slag gaan tijdens de sessies. Daarbij krijgen ze hulp van een team van gespecialiseerde coaches.” Op de laatste dag dienden alle deelnemers hun ondernemersidee te verdedigen voor een jury van doorwinterde bedrijfslui, investeerders en experts. “De evolutie die ze hebben gemaakt gedurende die drie dagen is opmerkelijk. Ik heb geen enkel slecht idee gehoord, hoewel de meesten nog maar in de eerste fase zitten van het ondernemerschap”, aldus nog Christian.

Niet-academische carrière
Ook de Antwerp Doctoral School zette mee haar schouders onder de Deep Dive Into Business. “Slechts een minderheid van de doctorandi (ongeveer 10%) maakt kans op een academische loopbaan. Daarom ook is het belangrijk dat we hen voorbereiden op de niet-academische arbeidsmarkt”, vertelt Nel Grillaert, domeincoördinator van de Antwerp Doctoral School. “Zelf een onderneming starten is een mogelijke piste. Door middel van opleidingen, zoals de Deep Dive Into Business, proberen we die mogelijkheid ook kenbaar te maken aan onze onderzoekers.”