Fysici krijgen patenten overhandigd

Door AntwerpSRL op 22/09/2015 - 13:48

De weerdt - Verbeeck - Van Tendeloo

De dienst Interface overhandigde recent twee patenten aan onderzoekers van de faculteit Wetenschappen.
iMinds-Visielab, gespecialiseerd in beeldverwerking, ontwikkelde een rekenmethode om 3D-lichaamsscans efficiënter en nauwkeuriger te verwerken.
EMAT, gespecialiseerd in materiaalkarakterisering, kreeg een patent voor een toestel dat elektronen in een draaikolk doet bewegen.

Berekeningsmethode brengt menselijk lichaam in kaart
Elke persoon is anders en dus ook elk lichaamsonderdeel. Dankzij de gepatenteerde berekeningsmethode van iMinds-Visielabkunnen vormvariaties van lichaamsdelen nauwkeurig in kaart worden gebracht. Dat gebeurt in zogenaamde vormmodellen.  “We genereren hiermee nieuwe, waardevolle kennis voor derde partijen zoals bedrijven”, vertelt onderzoeker dr. Toon Huysmans. “Mede dankzij onze methode kan men bijvoorbeeld nauwkeurig de botstructuur van een onderbeen afbeelden wat dure en tijdrovende scans overbodig maakt.”
iMinds-Visielab werkte reeds met verschillende bedrijven samen. Zo ook Materialise, een Vlaams bedrijf gespecialiseerd in 3D-printing. Zij maken mallen van het menselijk bot wat chirurgische ingrepen kan versnellen en vereenvoudigen. Ook Philips maakt gebruik van de dienstverlening van Visielab. Op basis van de oorvormmodellen wisten ze hun oor- en hoofdtelefoons beter af te stemmen op een bepaalde bevolkingsgroep. De gehoorgang van een Aziaat is immers morfologisch gezien anders dan die van de gemiddelde Europeaan. “De mogelijkheden van deze methode zijn dus legio voor de verdere ontwikkeling van meer gepersonaliseerde producten”, aldus nog prof. dr. Jan Sijbers.

Toestel maakt draaikolk van elektronen 
De onderzoeksgroep EMAT ontwikkelde een toestel om elektron vortex golven te maken. “We brengen hiermee elektronen op een bepaalde manier in beweging, best te vergelijken met een draaikolk of een tornado”, vertelt uitvinder prof. dr. Johan Verbeeck. “Voor 2010 konden we deze beweging nooit gecontroleerd maken in een elektronenmicroscoop.”
EMAT integreerde het prototype in haar beste elektronenmicroscoop. Met deze technologie kan de onderzoeksgroep beter dan ooit het magnetisme in materialen onder de loep nemen. “Onze ‘tornado’ stelt ons in staat het magnetisch gedrag van materialen te bestuderen bijv. daar waar twee materialen samenkomen”, verklaart Verbeeck.
Professor Staf Van Tendeloo vult aan: “Elektronica wordt alsmaar kleiner.  Micro-elektronica  wordt nano-elektronica en dit is de drijvende kracht achter de vooruitgang in informatica. Het is dan belangrijk dat we weten wat er precies gebeurt op de grens tussen twee materialen. Deze uitvinding was in eerste instantie fundamenteel wetenschappelijk gericht, maar vormt nu toch de bouwsteen voor latere toepassingen.” Met deze kennis draagt de onderzoeksgroep dus, op lange termijn,  bij aan het ontwikkelen van nieuwe elektronica.

Meer info?

De dienst Tech Transfer van het dept. Onderzoek en Innovatie aan de UAntwerpen ondersteunt onderzoekers bij het patenteren van hun uitvinding en maakt ook de brug met potentiële industriële partners. Vragen?: interface@uantwerpen.be

Op de foto: Dr. Filip De Weerdt overhandigt het patent aan prof. dr. Johan Verbeeck en prof. dr. Staf Van Tendeloo